Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Idealna propozycja do weekendowej kawy.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 mały proszek
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 margaryna
Masa:
- 25 dkg kokosu
- 1/2 l śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 5 białek
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na pół. Jedną połowę ciasta owinąć w folię i schować do zamrażarki.
Masa: śmietanę, cukier, kokos wlać do garnka gotować 3 min. Masę wystudzić ubić białka dodawać do masy po 1 łyżce i mieszać. Wylać masę na ciasto i drugą schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Piec 45 min w 180 stopniach.