Sernik latte macchiato to propozycja dla miłośników kawy a zarazem serników na zimno.
Składniki
SPÓD:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- pół kostki masła
- 4 łyżki naparu z kawy
MASA SEROWA:
- 600 g twarogu gotowego z wiaderka
- 330ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki wody
BITA ŚMIETANA:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody gorące
NAPAR KAWOWY:
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki wody
Przygotowanie
Biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów – wymieszać dodać 3 łyżki naparu kawowego, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy.
3 łyżki żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej wody (pozostawić do lekkiego wystudzenia), twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać cukier wanilinowy.
Zimną śmietankę ubić na sztywno pod koniec już ubijania dodać cukier puder, przełożyć do masy twarogowej i wymieszać szpatułką delikatnie, dodać ostudzoną żelatynę chwilkę miksować.
Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na spód ciasta włożyć do lodówki aby stężało, do drugiej masy dodać pozostały napar kawowy i wymieszać, wyłożyć na poprzednią masę i włożyć do lodówki do stężenia.
Ubić bitą śmietanę a pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę krótko miksując – wyłożyć na sernik i całość ponownie schłodzić, najlepiej na całą noc.