
Często nie wiemy co zrobić z czerstwym chlebem, który nie jest już smaczny, a jednak żal go wyrzucać. To ciasto jest znakomitym pomysłem na jego wykorzystanie.
Składniki
- 1l mleka
 - 500g czerstwego chleba
 - 2 jajka
 - 200g cukru
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 100g kakao
 - 100g nasion słonecznika + do posypania
 - 100g rodzynek
 - 100g miękkiego masła
 
Przygotowanie
- Czerstwy chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na całą noc.
 - Do rozdrobnionego chleba dodać jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kakao i jeszcze raz wymieszać.
 - Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 60-70 minut w 180 stopniach.