Przepis na puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny z pieczarkami, idealny na wielkanocny stół.
Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 15 dkg pieczarek
- 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
- 2 łyżki tarkowanego sera
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/4 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ugotowane jajka i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na mocno rozgrzaną patelnie z masłem włożyć pieczarki z cebulą i podsmażyć. Następnie wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki i zapiekać ok. 60 minut w 200 stopniach.