Smakowite ciasto bez pieczenia, które swoim smakiem zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci.
Składniki
- 4 opakowania herbatników
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka manny
- kostka masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- śmietanka 30%
- ser mascarpone
- galaretka jaką kto lubi ja dodałam truskawkową
- 2 łyżki cukru pudru
- lukier do dekoracji
Przygotowanie
Na dno foremki wykładamy warstwę herbatników.
Mleko zagotowujemy. Wkładamy pokrojone w kostkę masło. Powoli wsypujemy manne wymieszaną z cukrem. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając aż masa nam zgęstnieje.
Dzielimy to na dwie części – jedną wykładamy na ułożone herbatniki i układamy kolejną warstwę ciastek.
Do drugiej dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę i kakao. Mieszamy tak długo aż składniki się połączą i wykładamy na warstwę herbatników przykrywając kolejną warstwą ciastek.
Następnie przygotowujemy krem ze śmietanki i mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżką dodajemy mascarpone tak aby masa się połączyła. Gdy skończymy dodawać ser stopniowo dosypujemy galaretkę.
Cały krem wykładamy na naszą warstwę ciastek przykrywając ostatnią warstwą ciastek (ja ostatnią warstwę zrobiłam z ciemnych herbatników). Całość polewamy lukrem i wkładamy do lodówki.