Delikatne kokosowe ciasto na krakersach dla leniuszków i osób, które na szybko potrzebują czegoś słodkiego.
Składniki
- 2 – 3 paczki herbatników
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g masła
- około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania
Blaszka 33×23 cm
Przygotowanie
Przygotować masę budyniową. Część mleka odlać, wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie utworzyły się grudki. Chwilkę gotować (około 1 min, budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodać 150 g wiórków i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią po kolei: ciastka, krem, ciastka, krem, ciastka, krem, prażenie wiórki kokosowe. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.