Naszła Cię ochota na pizzę, a nie chce Ci się wyrabiać ciasta? Spróbuj pizzy na makaronowym spodzie!
Składniki
- 250g makaronu penne
- opakowanie pieczarek (około 300g)
- 30 deko szynki
- 1 mała papryka
- 150g sera cheddar
- 100 gram przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- woda 50 ml
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Przecier wymieszaj z 50ml zimnej wody, dodaj oregano, sól, zmielony czosnek i pieprz do smaku.
Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę, wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany z przecieru pomidorowego sos, posyp serem cheddar, dodaj szynkę, pieczarki i czerwoną paprykę.
Włóż do nagrzanego do 250° piekarnika i piecz około 15 min, otwórz piekarnik i posyp jeszcze garstką sera i piecz jeszcze około 5 min.