Przepis na bardzo proste i smaczne ciasto miodowe, które zachwyci nie jedno podniebienie.
Składniki oraz sposób przygotowania
Przepis na blaszkę 36x24cm.
Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagnieść, jak będzie się kleić dosypać mąki – ciasto podzielić na 3 części i upiec każde osobno w 180 stopniach przez ok. 15 min do zarumienienia.
Krem:
- 3 szkl. mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 4-6 łyżek cukru
- kostka miękkiego masła
Ugotować kasze manną, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem (można cukru dodać więcej jak kto lubi) i po łyżce dodawać ostudzoną manne. Powstałym kremem przełożyć ciasto. Posypać kolorowymi wiórkami. Miodownik jest dobry następnego dnia, ponieważ w tym samym dniu jest twardy.