Przepis na sernik nowojorski (New York Cheesecake). Idealnie kremowy i aksamitny.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 120 g herbatników
- ok. 5 łyżek rozpuszczonego masła
Wymieszać składniki aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę i włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 2 sery typu Philadelphia 226 g każdy
- 1 jogurt grecki
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szkl. mąki
- 3 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temp. pokojowej. Ser zostawiam na blacie na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W międzyczasie utrzeć mikserem ser z cukrem na gładką masę, wlać mleko i wymieszać, dodawać jajka po jednym naraz i miksować do połączenia się składników, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, mąkę, można też dodać skórkę z cytryny i krótko wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód. Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę należy obłożyć folią aluminiową i włożyć do większej formy i zalać gorącą wodą do wysokości połowy tortownicy. Można też tylko włożyć bezpośrednio naczynie do piekarnika z gorącą wodą jeśli nie mamy takiego dużego naczynia, w którym zmieści się tortownica. Piec godzinę, po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie zaglądać tylko pozostawić w nim do ostudzenia na 5-6 godzin. Następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik można polać ulubioną konfiturą.