Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem.
Składniki
- 350 g herbatników
- 3 batony LION XL
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka kajmaku
- 660ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania Śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie czekolady mlecznej
Przygotowanie
Herbatniki wymoczyć w mleku. Następnie ułożyć je na blaszce, a na nie rozprowadzić masę kajmakową (2 łyżki kajmaku pozostawić). Przykryć herbatnikami. Batony posiekać na kawałki. Do miski włożyć serek mascarpone dodać 2 łyżki kajmaku i posiekane batoniki. Wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietanę schłodzić w lodówce, a następnie ubić na sztywno. Dodać śmietan fix i cukier puder. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.