Idealny wypiek do popołudniowej kawy, który sprawdzi się również w przypadku niezapowiedzianych gości.
Składniki oraz sposób przygotowania
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Wkładamy ciasto na formę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce.
Teraz robimy kruszonkę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Mieszamy wszystko. Nie musi być połączone, ważne aby mąka, cukier i masło miały chociaż formę jak u mnie na obrazku. Posypujemy na wierzch przygotowaną kruszonkę i wsadzamy do pieca na 50 min i 180 stopni. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.