Ciasto krówka to idealny deser dla fanów słodkości. Jest bardzo słodka i ma rozkoszną, delikatna strukturę.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto
- pół kilograma mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 gram cukru
- 200 gram margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Rozłożyć na dwie blaszki i piec ok. 12 minut zależy od piekarnika.
Krem
Pół litra mleka, pół szklanki cukru zagotować. 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z wodą lub mlekiem do gęstości ciasta naleśnikowego. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać.
Jak budyń ostygnie zmiksować z 200 gram margaryny przełożyć placki. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.