Sałatka lwowska z burakami, śledziami i ziemniakami to pyszna propozycja na przyjęcia oraz święta.
Składniki:
- 3 mniejsze buraki lub jeden duży
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 grubsze i dłuższe marchewki
- 1/2 większego selera
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 większe jabłko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 3-4 średniej wielkości śledzi matijas (nie koniecznie trzeba je moczyć, wtedy nie trzeba dosalać sałatki)
- majonez
- śmietana kwaśna 18%
- 1-2 łyżeczki musztardy
- pieprz
- 1 pęczek koperku (+ opcjonalnie parę gałązek do ozdoby na wierzch)
Przygotowanie:
- Warzywa należy ugotować w mundurkach.
- Buraki piec również w mundurkach, troszkę oliwy dodać i zawinąć w folię aluminiową (piec ok. godziny do 1,5h).
- Wszystkie składniki pokroić w kostkę.
- Śledzie pokroić w romby/na ukos.
- Koperek należy posiekać i dodać do reszty składników.
- Wszystko ze sobą wymieszać.