Super przepis na idealny biszkopt na tort lub ciasto. Puszysty, wysoki i równy.
Składniki na biszkopt fi24
- 8 jaj
- 8 łyżek płaskich mąki pszennej
- 8 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej
- 200g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie
Jaja w całości miksuję aż do białości ok. 20-25 minut (jaja w temp. pokojowej), następnie zmniejszam obroty i powoli wsypuję cukier. Następnie zwiększam obroty i miksuję ok. 10 minut – cukier nie może być wyczuwalny w palcach. Wyłączam mikser i szpatułką mieszam przesianą trzykrotnie mąkę z ubitymi jajami. Robię to bardzo powoli, aby nie uciekło powietrze.
Następnie wlewam ciasto do rantu i wkładam do rozgrzanego do temp. 160 st. piekarnika na środkowy poziom.
Piekę ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmuję biszkopt i go odpowietrzam, czyli spuszczam z wysokości 0,5 m. Wkładam do piekarnika. Biszkopt stygnie przy lekko uchylonym piekarniku.
Ps. Tyle, ile jaj, tyle łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru.
Jeżeli biszkopt kakaowy, łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej zamieniam na łyżkę kakao, czyli 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakao i 6 pełnych łyżek cukru.