Rozgrzewająca zupa krem z dyni z grzankami to obowiązkowa propozycja do zaserwowania w chłodniejsze dni.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Robiona na rosole (tak mniej więcej pół średniego garnka). Dynie wielkości dłoni (lekko ponad kilo) w skórze pokroić na 4 i usunąć gniazdami nasienne, pokroić w paski natrzeć olejem solą i ziołami prowansalskimi wstawić do piekarnika na 180 C jakieś 20-30 minut aż zmięknie. Pod koniec pieczenia wrzuciłam kilka ząbków czosnku w łupinie. Cebulkę (2 średnie) pokroić w kostkę podsmażyć na patelni i do garnka z rosołem. Dynie po upieczeniu obrać ze skóry czosnek też i wrzucić do garnka ziemniaki (ok. 8 małych-średnich) obrać pokroić w kostkę i ugotować w oddzielnym garnku wrzucić po ugotowaniu do reszty całość zblendować. Przyprawy jakie dałam to sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz Cayene. Można dać trochę śmietany albo mleka do smaku. A grzanki to chleb tostowy (może być każdy inny też oczywiście) pokroiłam w kostkę dałam zioła prowansalskie trochę oleju i na patelnie mały ogień i smażyć aż się zarumienią.