Prosty przepis na pięknie wyrośnięte, puszyste domowe pączki z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 9 żółtek
- 1 jajko
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 szkl mleka
- 10 dag drożdży
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- 175 g masła roślinnego
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru w ciepłym mleku. Zostawić do wyrośnięcia.
- Jajko i żółtka ubić na puch z cukrem. Do 1/3 mąki dodać ubite jajka i wyrośnięte drożdże, ucierać mikserem 5-10 minut, następnie dodać resztę mąki i roztopione ostudzone masło i wyrobić jeszcze ręcznie. Zostawić ciasto do wyrośnięcia.
- Następnie robić niewielkie pączki, układając na stole miejscem klejonym do góry.
- Zaczekać, aż dobrze wyrosną (podwoją objętość). Roztopić 3 kostki smalcu po 250 g z 2 szkl oleju.
- Wyrośnięte pączki wkładać do rozgrzanego tłuszczu i piec po kilka minut z każdej strony. Smacznego.