Tiramisu to pyszny włoski deser, który zachwyca smakiem, kremowością i słodyczą zestawioną z intensywnym smakiem kawy.
Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 500 g ser mascarpone
- ciastka “Savoiardi”, ja miałam opakowanie 250 g
- 300 ml kawy
- kakao
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek.
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Białka ubić z odrobiną cukru do uzyskania bardzo gęstej pianki.
Ostrożnie dodaj ubite białka do żółtek z mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Zrobić kawę (3 łyżeczki kawy na 300 ml wrzącej wody), można dodać 30-50 ml likieru Belis, lub amaretto, lub koniaku. Kawa powinna ostygnąć.
Ciasteczka nasączone kawą układamy w formie, potem warstwę kremu, przez sito posypujemy kakao, potem znowu ciasteczka, krem, kakao. Deser jest gotowy.