Ziołowy chlebek do odrywania

Chlebek ziołowy do odrywania to doskonały dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 i 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3,5 łyżki oleju

Składniki wyłożyć do miski i wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 30×40 cm.

Masło czosnkowe:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ząbek czosnku
  • 60-80 g posiekanej cebuli
  • 5 łodyżek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy składać jak harmonijkę i stawiać pionowo w tortownicy ( średnica 25 cm). Piec 25-30 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!