Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Bardzo prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania.

Składniki

  • 7 ziemniaków (w miarę dużych, zależy jakie mamy naczynie żaroodporne)
  • 1 kg mięsa mielonego
  • pietruszka natka
  • 2 jogurty naturalne
  • czosnek
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy na pół miękko, następnie kroimy w talarki i układamy na dnie i na bokach naczynia. W misce obok wrzucamy mięso pietruszkę i przyprawiamy wg uznania ja dawałam: paprykę słodką, pieprz, sól, paprykę ostrą.
Z takiego mięsa formujemy pulpeciki i układamy po jednym na talarku na spodzie naczynia. Odgradzamy pulpeciki talarkami. Na koniec zalewamy jogurtem z wciśniętym czosnkiem i pieczemy 45 min w 200 stopniach aż mięso będzie upieczone.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!