Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem

Smak dzieciństwa, czyli zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem. To danie wymaga tylko kilku składników, a smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 2 kg jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Układać warstwami:

  • ryż
  • jabłka
  • ryż
  • jabłka

Każdą warstwę przed położeniem następnej, delikatnie ugnieść i wyrównać. Na ostatnią warstwę jabłek wyłożyć równomiernie płatki migdałowe, tak aby pokryły jabłka, docisnąć. Piec w temperaturze 180 C przez około 25-30 minut (do zrumienienia płatków migdałowych). Podawać na ciepło lub zimno.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!