Szarlotka z lukrem

Delikatne i szybkie w wykonaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto

  • 250 g masła / zimnego
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki śmietany 12 %
  • 1,5 kg jabłek + łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Pozostawić do odpoczynku.

W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do rondla wraz z cukrem i cynamonem, podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Wysmarować foremkę masłem i posypać bułką tartą. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno foremki, na to wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.

Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 °C 60 min.

Lukier: szklanka cukru pudru i pół soku z cytryny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 28

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!