Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem czyli super proste i pyszne ciasto kruche połączone z lekko uprażonymi jabłkami i solidną warstwą gęstego budyniu.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 masło
  • 1 szkl cukru

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • odrobina cukru
  • 2 budynie waniliowe

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść i na pół godz. do lodówki. Potem 3/4 ciasta wyklejamy dno tortownicy.

1 kg jabłek obrać, pokroić, posypać cynamonem, odrobiną cukru jak kwaśne i na patelnię lekko podprażyć. Potem wyłożyć na ciasto które lekko nakułam widelcem.

Ugotować 2 budynie waniliowe wg przepisu. Gorące wylać na jabłka. Zetrzeć pozostałą część ciasta i do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!