Szarlotka sypana


Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to pyszny wypiek z jabłkami, którego nie trzeba wyrabiać. Robi się go błyskawicznie!

Składniki

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl kaszy manny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek (najlepiej jak najbardziej soczyste)
  • pół kostki masła bardzo zimnego lub ewentualnie margaryna

Przygotowanie

Wymieszać sypkie składniki, podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Można dodać do jabłek cynamon i wymieszać.
Tortownice wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Wysypać pierwszą część składników, na to wykładamy połowę jabłek, kolejna część składników i na to reszta jabłek. Na koniec wysypujemy resztę i na wierzch zcieramy lub kroimy masło w plastry i układamy. Ja piekę w 180 stopniach przez ok 1 godzinę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!