Szarlotka rozpływajaca się w ustach

Sprawdzony przepis na szarlotkę, która zawsze wychodzi.

Składniki (na blachę: 40 x 25 cm)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 łyżki śmietany 18°
  • 1 masło lub Kaśka
  • 1/2 olejku śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy (miękkie, posiekane) masło lub Kaśkę, śmietanę, olejek, żółtka, sól, proszek i cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Kolejność składników jest obojętna. Następnie siekamy wszystko nożem do czasu połączenia się składników. Na końcu dokładnie wyrobić ciasto ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 części ciasta wyłożyć na spód blaszki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Piec 1 h w temp 180°C (grzanie góra-dół).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 24

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!