Ciasto „stefanka” bez pieczenia

Łatwe i bardo smaczne ciasto bez pieczenia, które szybko znika ze stołu.

Składniki

  • dwie duże paczki herbatników
  • litr mleka
  • półtorej kostki masła lub margaryny
  • 6 łyżek kakao
  • szklanka kaszy mannej
  • półtora szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

Litr mleka zagotować ze szklanką cukru i kostką masła, gdy zacznie wrzeć wsypać kasze manną gotować przez chwilę na małym ogniu. Jak zacznie gęstnieć lekko, ściągnąć z gazu i dodać 3 łyżki kakao. Na blasze wykładamy herbatniki i wlewamy już masę z kaszy, układamy herbatniki i zostawiamy do ostygnięcia. Roztopić pół kostki margaryny lub masła, dodajemy pół szklanki cukru i pozostałe kakao oraz 3 łyżki przegotowanej wody (zamiast wody można dać maka). Gdy zacznie gęstnieć polewamy na herbatniki. I do lodówki na ok. 3 godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!