Domowy smalec z wędzonym boczkiem

Przepis na pyszny dodatek do chleba – domowy smalec z wędzonym boczkiem.

Składniki

  • 1 kg słoniny (mielonej)
  • 500g wędzonego boczku
  • 3 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • magii

Wykonanie

Słoninę wytapiamy na głebokiej patelni na wolnym ogniu. Ja wytapiałam ok. 4 godzin. Robimy to tak długo, aż skwarki nabiorą złocistego, apetycznego kolorku. Boczek oraz cebulkę kroimy w małe kosteczki. Dodajemy do wytopionej słoniny i trzymamy to dalej na wolnym ogniu ok 30-45 min (cebulka ma się podsmażyć – nie być brązowa). Dodajemy półtora łyżeczki soli, 2 łyżeczki magii, oraz półtora łyżeczki pieprzu czarnego. Wyłączyć ogień. Zostawić do wystygnięcia. Przelać do słoikow i ich nie zamykać. Gdy już temperatura odpowiednio opadnie to można dać do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!