Śledź „pod pierzynką”


Śledź pod pierzynką, czyli pyszna i ładnie prezentująca się warstwowa sałatka, idealna na święta czy rodzinne uroczystości.

Składniki

  • 2-3 płaty lekko solonych śledzi
  • 2 średnie ugotowane buraki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 jabłka

Przygotowanie

Śledzie namoczyć w wodzie lub w mleku (około 15 min), pokroić w kostkę. Warzywka można pokroić lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Dno miseczki wysmarować sosem z majonezu i jogurtu (4 łyżki majonezu i jogurtu). Wyłożyć połowę śledzi na to buraki, jabłka, marchewkę, ziemniaki. Posmarować sosem i powtórzyć warstwę. Wierzch posmarować sosem i ozdobić.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!