Sernik z mlekiem skondensowanym

4.5
(142)

sernik z mlekiem skondensowanym

Jest bardzo lekki i puszysty, a do tego naprawdę smaczny. Zawsze się udaje, a jak wiadomo serniki bywają kapryśne.

Składniki

  • wiaderko dobrego twarogu (1 kg)
  • 5 żółtek
  • 2 budynie bez cukru (proszek)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego ok. 500-530g

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka ubić na sztywną pianę, odstawić.

Pozostałe składniki mieszamy do połączenia i dodajemy ubitą pianę.

Pieczemy góra-dół bez termoobiegu 30 min w 180 później, 40 min w 150.

Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Ja piekłam w tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier dość sporo wystawał nad tortownicę.

Sernik jest bardzo delikatny, właściwie to pianka sernikowa. Można zrobić polewę czekoladowa lub cukier puder do ozdoby.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 142

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!