Sernik z michałkami i białą czekoladą

Przepis na sernik z michałkami i białą czekoladą. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji.

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g michałków
  • 2 białe czekolady
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietany 30 %
  • czubata łyżka masła orzechowego

Polewa:

  • czekolada biała
  • 6 michałków
  • trochę śmietany

Przygotowanie

Śmietanę doprowadzam do granicy wrzenia (ale nie gotuję!), ściągam z ognia i dodaję pokrojone michałki i czekoladę, mieszam, żeby się rozpuściło. Odstawiam do przestygnięcia. Ser z resztą składników miksuje na wolnych obrotach, dodaję przestudzoną masę. Wlewam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 80 minut w 170 stopniach, obok stawiam naczynko z wodą.

Polewa: składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam przestudzony sernik. Na wierzch kładę pozostałe michałki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!