Sernik puszysty jak chmurka

Puszysty sernik rozpływający się w ustach niczym pianka. Idealny na codzień i od święta.

Składniki oraz sposób przygotowania

Kruche ciasto na spód:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru

Wszystko razem zagnieść, rozwałkować na blachę 23 cm na 23 cm, formując delikatnie brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 budyń waniliowy z Dr. Oetkera
  • 1/3 szkl oleju
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 8 żółtek plus 5 żółtek (od białek z piany z wierzchu)
  • 1 cukier waniliowy

Żółtka z cukrami dobrze utrzeć, dodać ser, budyń, olej i dobrze zmiksować. Następnie ubić pianę z 8 białek, dodać do masy i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wyłożyć na ciasto i piec w 180 stopniach góra/dół przez godzinę.

Przed końcem pieczenia ubić pianę z 5 białek, dodać tyle cukru zwykłego żeby piana była sztywna (ja dodaje na oko) i wyłożyć na ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika na 7 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i niech jeszcze ciasto w nim postoi ok. 30 minut. Nie obkrawam nigdy boków, zazwyczaj mi nie opada. Ciasto jest puszyste i delikatne.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!