Sernik na kakaowym spodzie

Kruche i mocno kakaowe ciasto z pyszną serową warstwą w środku.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec na złoty kolor (ok. 15 minut).

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 0.4 litra śmietany 30%
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka z cytryny

Twaróg zmielić, dodać cukier, budyń, skórkę z cytryny, żółtka i śmietanę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką, wylać na podpieczony spód. Na najniższy poziom piekarnika wstawić blaszkę z gorącą wodą, wyżej ciasto. Piec ok. 70 minut góra-dół w 170′. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 50

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!