Sernik japoński


Sernik japoński

Przepis na sernik japoński. Niezwykle delikatny, puszysty i kremowy.

Składniki

  • 25 dkg tłustego sera przemielonego
  • 50 g miekkiego masła
  • 100 g letniego mleka
  • 120 g żółtek (ok. 7 sztuk)
  • szczypta soli
  • 8 ml soku z cytryny
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g białek (ok. 7 sztuk)
  • 130 g cukru

Przygotowanie

Ser, masło i mleko razem miksujemy. Żółtka miksujemy osobno z połową cukru. Białka miksujemy ze szczypta soli, po ubiciu białek dodajemy resztę cukru i jeszcze ubijamy ok 3 min. Wszystko razem łączymy, dodajemy sok z cytryny, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.

CIasto przekładamy do brytfanki i całość pieczemy w 200 stopniach przez 15 min, następnie w 140 stopniach 35 min. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej. Do dużej brytfanki wlewamy wrzącą wodę, wkładamy w to naszą brytfankę z ciastem (wody ma być ok. 1/4 wysokości brytfanki z ciastem).

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 18

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!