Sernik gotowany na herbatnikach

Gdy brakuje wam czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie.

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • herbatniki ok. 4 paczki
  • pół czekolady
  • masa kajmakowa

Przygotowanie

W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodać twaróg, jaja i energicznie mieszać cały czas gotując.

W 100 ml mleka rozrobić 2 budynie waniliowe i wlać do gotującego sera (nie zapominając o mieszaniu ponieważ masa może się przypalić) masa zgęstnieje.

Na blaszkę 22-24 wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć herbatniki na herbatnikach wyłożyć połowę masy, następnie na masie ułożyć znowu herbatniki i druga cześć masy, na wierzch znowu herbatniki. Sernik zostawić żeby wystygł.

Masę krówkową i pół czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy sernik. Na koniec posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!