Serniczek królewski

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny deser na każdą okazję.

Składniki oraz sposób przygotowania

Blacha 40×25 cm

Ciasto kruche kakaowe:

  • 500g mąki
  • 300g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Mąkę i resztę sypkich składników przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Masa serowa:

  • 1,2 kg sera półtłustego
  • 8 jajek
  • 300g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 200g masła
  • rodzynki wg uznania

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać roztopione masło, budyń i dodawać ser porcjami. Gdy już ser będzie wymieszany dodać białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na spód, ja starłam na tarce, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w temp 180 stopni.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!