Sałatka kebabowa

Sałatka kebabowa to pyszna przekąska imprezowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a swoim smakiem zachwyci każdego.

Składniki:

  • filet z kurczaka (podwójny)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw kebab – gyros
  • 3 łyżki oleju
  • 8 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • średnia cebula (pokrojona w piórka)

Do tego sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
  • 3 ząbki czosnku (u mnie duże, bo lubię)
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w dużą kostkę, dodajemy olej i przyprawę – mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, żeby się zamarynowało.

  2. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy je przez kilka minut, aż nie będzie w środku surowe.

  3. Odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę i pomidory. Mieszamy wszystkie składniki (w tym pokrojone mięsko) i dodajemy sos czosnkowy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!