Ryż zapiekany z jabłkami

Przepis na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na obiad, lub kolację.

Składniki

  • 4 torebki ryżu
  • 2 kg jabłek
  • cukier puder
  • cynamon
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • masło

Przygotowanie

Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Obrane jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, cukier puder i cukier wanilinowy. Z żółtek ucieram kogel-mogel. Białka ubijam na sztywną masę. Ryż przestygniety mieszam z żółtkami i dodaję ubite białka. Ukladam warstwy ryżu i jabłek na przemian. Na koniec rozkładam wiórki masła i do piekarnika. Piekę około 30-40 min. w 160°C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!