Rogaliki drożdżowe


Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to gorąco polecam je wypróbować.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2 kostki drożdży (5dkg)
  • 1/4 kostki margaryny lub masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • marmolada

Przygotowanie

Margarynę rozpuścić. Mleko delikatnie podgrzać, wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Po 10 minutach do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, olej, margarynę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić szybko ciasto. Wstawić do lodówki na 40 minut. Uważać by nie uciekło. Ciasto podzielić na 3 lub 4 części, rozwałkować, ponacinać w trojkąty. Nakładać marmoladę i zwijać. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 15-20 minut do zrumienienia w 175 C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!