Racuchy drożdżowe

Przepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant
  • łyżka masła
  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć, dodać odrobinę ciepłego mleka i cukier, odstawić, żeby zaczęły pracować. Jeśli się używa drożdże instant, ten etap pomijamy, bo można je dodać bezpośrednio do mąki.

Przesiać mąkę, podgrzać resztę mleka i masło. Do mąki dodać drożdże, mleko, jajko, sól, wymieszać łyżką tak, żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli będziemy jeść na słodko można dodać cukier z wanilią ewentualnie szczyptę kardamonu.

Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość, czasem potroją. Ja smażę na patelni na oleju ale na mniejszym płomieniu, żeby się dopiekły w środku. Można też na głębokim oleju w garnku. Podawać z czym się lubi.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!