Przepyszne ciasto ze śliwkami

5
(5)

Pyszne ciasto ze śliwkami

Pyszne, delikatne i pełne soczystych owoców ciasto ze śliwkami. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 kostka masła 250 g
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Dodatkowo

  • śliwki
  • 6 białek + 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie na ciasto, które dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta, druga 1/3 ciasta). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą częścią wykładamy dno blaszki, nakłuwamy ciasto widelcem, by za wysoko nie urosło i podpiekamy ok. 10 min w piekarniku na 180 stopni. Na takie ciasto układamy wypestkowane, pokrojone śliwki, na które nakładamy ubitą pianę z 6 białek i 1/2 szklanki cukru. Na samej górze ścieramy na tarce drugą część ciasta i pieczemy 30 min. w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!