Proste ciasto marchewkowe

Przepis na wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 3 szkl. drobno utartej marchewki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • dodatki wg własnego uznania: bakalie, orzechy, rodzynki, płatki migdała, kawałki czekolady

Przygotowanie

Jajka ucieram z cukrem mikserem. Następnie porcjami dodaje mąkę, cynamon i pozostałe sypkie składniki, cały czas ucierając. Dalej dodaje porcjami olej mieszając łyżką drewnianą i na koniec dodaje marchewkę i swoje ulubione dodatki. Pieczemy ok. 45-55 min 150-170 stopni. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i gotowe.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!