Pierogi ruskie

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Przygotowanie ich wymaga odrobinę wprawy – trudność polega tylko na ich ulepieniu, ale ich smak wynagrodzi wszelki trud.

Składniki:

ciasto

  • 700g mąki
  • 300ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

farsz

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 600g białego sera
  • podsmażona cebulka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.
  2. Ugotowane ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko, wycinamy krążki szklanką i na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy w pierożki.
  4. Wrzucamy pierogi na gotującą osoloną z dodatkiem oleju wodę i od momentu kiedy wypłyną gotujemy przez 3-4 minuty. Podawać z cebulką lub śmietaną.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!