Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowo-czosnkowym

Przepis na pyszne ziemniaczki a’la hasselback podane z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Umyte ziemniaczki ponacinałam (ułatwiłam sobie wkładając każdego na dużą łyżkę, w ten sposób uniknęłam przecięcia całego ziemniaka).

Każdego posmarowałam pędzelkiem wcześniej zrobioną marynatą (oliwa z oliwek, czosnek, sól morska, pieprz, tymianek, papryka).

Przez 40 minut piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C (przykryłam folią aluminiową) i kolejne 30 minut w 200°C już odkryte.

Sosik to śmietana, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz. Na wierzch dużo szczypiorku (lub koperek). Ziemniaczki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!