Miodownik


Miodownik to bardzo efektowne i smaczne ciasto, które pokocha każdy. Aromatyczne, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 3/4 cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 3/4 masła
  • 3 jajka
  • 2 łyż. sody
  • 1 łyż. proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szkl. mleka
  • 6 łyż.kaszy manny
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 masła lub margaryny

Masa:

  • 25 dag marmolady
  • 1 galaretka w proszku (ja dodałam swoje powidła śliwkowe)

Sposób przygotowania:

Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części. Dać do lodówki na 30 min. Po czym upiec 4 placki 180st. na 15 min. Ugotować mleko 2 szklanki. Z cukrem, kaszą manną i wiórkami kokosowymi, a oddzielnie w 1 szkl. mleka wymieszać z 5 żółtkami oraz budyniem i wlewamy do grysiku z kokosem, gotujemy przez chwilę. Ostudzić. 3/4 masła lub margaryny utrzeć do białości dodając stopniowo ostudzony budyń. Na placek dajemy połowę kremu na to 2 placek dajemy marmoladę lub powidła i kładziemy następne ciasto i znowu masa i ciasto. Polewamy polewą. Najlepszy miodownik jest następnego dnia. Czym dłużej siedzi tym jest miększy. Mój tyle nie wytrwał 😂 życzę smacznego.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!