Leciutkie jak puch ptasie mleczko

Pyszne, lekkie i łatwe ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 10 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • ziarna wanilii lub aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

Dodatkowo:

  • śmietana 36% 200 ml
  • 100 g serka mascarpone
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżek masła

Wykonanie

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 C. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym lub innym kwaśnym dżemem.

Masa: Ubić białka z cukrem i wanilią, powoli wlewać wystudzoną żelatynę, 1/4 masy odłożyć i zmieszać z kakao. Wylać na biszkopt najpierw białą a potem ciemna masę.

Na wierzch ubić śmietanę 36% 200 ml + 100 g serka mascarpone.
Polewę zrobiłam z tabliczki czekolady i 2 łyżek masła. Ozdobić według uznania.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!