Królewiec

Przepis na ciasto o królewskiej nazwie, które pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/3 szkl ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl drobnego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

Ubij lekko białka, tak żeby były spienione nie na sztywno, wtedy dodawaj po jednej łyżce cukru i ubijaj aż się rozpuści (każdą łyżkę cukru ubijaj 5 min). Następnie dodaj żółtka połącz z białkami, wtedy wlej 2 łyżki wody, wymieszaj. Mąki wymieszaj z proszkiem i przesiej przez sitko. Dodawaj po 2 łyżki i delikatnie połącz z masą jajeczną (nie mikserem) szpatułką, tak żeby nie było grudek. Piekarnik musisz nagrzać wcześniej do 175 st. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem tylko dno, nie smarować boków i wstaw do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu. Grzałka góra dół. Piecz 35 – 40 min do suchego patyczka. Możesz sprawdzić dopiero po 20 min. Jak biszkopt będzie upieczony wyjąć z piekarnika i z wysokości 40 cm rzucić na stół. Nie bój się tak trzeba.

Ciasto miodowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g margaryny rozpuszczonej
  • 1 jajo

Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

Krem:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe

W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.

Przełożenie: pół gorącej masy wykładamy na placek miodowy, na masę kładziemy biszkopt i wylewamy resztę masy. Przykrywamy krem drugim plackiem miodowym. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!