Mega kremowy sernik

Przepis na pyszny, kremowy sernik, który rozpływa się w ustach.

Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (zmielony co najmniej trzykrotnie)
  • 250 g mascarpone
  • szklanka cukru
  • 4 lekko czubate łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale można również kasztanowej, orzechowej lub zwykłej pszennej)
  • 5 dużych jajek lub 6 małych (użyłam wiejskich)
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%

Wierzch sernika:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • posypka: starta czekolada 80% bez cukru

Do pieczenia:

  • 2,5l wrzącej wody

*tortownica 26cm

Wykonanie

Twaróg, mascarpone, słodzik, mąkę oraz wanilię wymieszać na niewielkich obrotach, tak aby składniki się połączyły. Następnie, stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując na niewielkich obrotach. Na koniec dodać śmietanę i miksować jeszcze przez chwilę (cały czas na małych obrotach).

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, ciasto przelać do tortownicy (na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem). Pod kratkę, na której będzie piekł się sernik, należy postawić żaroodporne naczynie do którego uprzednio wlało się wrzątek.

Pieczemy następująco:

  • przez pierwsze 15 minut w 175 stopniach
  • następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 40 minut
  • wysmarować górę sernika kwaśną śmietaną ze słodzikiem i piec kolejne 20 minut w 120 stopniach
  • po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 15 minut
  • następnie uchylić piekarnik i zostawić na kolejne 15 minut lub do wystygnięcia

Po ostygnięciu, sernik należy wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin), aby się ściął.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!