Kakaowa rolada z waniliowym kremem

Pyszna, puszysta rolada kakaowa z kremem to idealny smakołyk do popołudniowej kawki.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie. Dodajemy przesiane, wymieszane suche składniki, delikatnie mieszamy. Na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25×30) przekładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy 10 minut w 180 st C. Gorące przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier, rolujemy wraz ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krem:

  • 250g mascarpone
  • 125 g kremówki
  • 30 g cukru
  • ziarenka z laski wanilii

Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Nasączenie:

  • 100 ml espresso
  • 10 g cukru

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g gorącej kremówki

Zalewamy połamaną czekoladę kremówką, po 2 minutach mieszamy.
Rozwijamy ciasto, nasączamy kawą, rozsmarowujemy krem, zwijamy. Schładzamy przez godzinę. Polewamy czekoladą, schładzamy minimum 30 minut przed podaniem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!