Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami. Puszyste, mięciutkie i wilgotne.

Składniki

  • 3 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g ( zostawiamy jeden kubeczek będzie potrzebny do odmierzania reszty składników)
  • 3 duże jajka
  • 2 kubeczki cukru
  • 1,5 kubeczka oleju
  • 6 kubeczków mąki wypełnionej do poziomu do którego sięgał jogurt
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g truskawek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i otrząśnij z wody. W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem, następnie dodaj olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownice wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, wylej masę i powrzucaj truskawki. Pieczemy przez około 50 min. w temp. 150 stopni z termoobiegiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż patyczek będzie suchy. Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 28

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!