Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką

Przepis na delikatne i pyszne ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 300g masła (użyłam osełki)
  • 5 żółtek
  • 1 op. proszku do pieczenia (15g)
  • 1 op. cukru waniliowego (15g)
  • 2,5 kg jabłek
  • cynamon
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Z mąki, cukru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia, masła i żółtek robimy kruszonkę i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon.

Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy na dno blachy i mocno ugniatamy. Kładziemy jabłka i na nie znów kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, góra-dół, około 50-60 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 27

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!