Idealna karpatka

4.4
(471)

przepis na karpatkę

Przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym! Jest pyszna i wychodzi za każdym razem.

Składniki

Ciasto:

  • 1 szkl. wody
  • 12,5 dag masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5)

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 kostka masła

Przygotowanie

Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół). Jedną część ciasta przełożyć do blaszki (40 cm x 25 cm) i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 i jeszcze 10 minut. Powtórzyć pieczenie drugiego placka.

Krem: ugotować 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzone ubijać mikserem z kostką masła. Kremem przełożyć ciasto, wierzch pospać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 471

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!